Salát s pečenou řepou a karamelizovanými vlašskými ořechy
Pár slov:
Řepu jsem mnoho let znala jen jako nakládanou. Před pár roky jsem řepu začala marinovat jako carpaccio a péct v troubě a připravuji z ní různé saláty. Řepa se skvěle kombinuje s ořechy. Když dělám carpaccio posypu piniovými oříšky nebo slunečnicovými semínky. Pokud připravuji pečenou přidávám pekanové nebo vlašské ořechy.
Ingredience na salát:
6 středních řep
Olivový olej
Sůl
Balzamikový ocet
100 g vlašských ořechů
2 lžíce javorového sirupu
Lžička kajenského pepře
Listový salát, já použila zelený a červený římský salát
Granátové jablko
100g Čerstvého kozího sýru
Ingredience na dresink:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamikového octa
Šťáva z půlky pomeranče
Postup:
- Řepy oloupeme a nakrájíme na osminky a zakápneme olivovým olejem a balzamikovým octem
- Osolíme a pečeme při 160 °C 40-45 minut
- Javorový sirup smícháme v misce s kajenským pepřem. Do směsi přidáme vlašské ořechy a obalíme je v sirupu
- Ořechy vhodíme na pánev a necháme je zkaramelizovat
- Řepy a vlašské ořechy necháme vychladnout
- Salát rozebereme na jednotlivé lístečky a důkladně omyjeme. Necháme okapat a poté vložíme do mísy
- Granátové jablko rozkrojíme a rozdrobíme na jednotlivé jadérka. Do velké salátové mísy vložíme jadérka granátového jablka, řepy, rozdrobený kozí sýr a vlašské ořechy a promícháme
- Ingredience na dresink promíchejte a zakápněte s ním hotový salát