Nové objednávky budou odesílány po Novém roce. Děkujeme za Vaši přízeň, přejeme krásné Vánoce a šťastný nový rok! Nové objednávky budou odesílány po Novém roce.

Quinoa s česnekem a houbami

Pár slov o receptu:

Možná si vaše tělo říká o očistu, možná přemýšlíte, jak rychle zhubnout, možná jen hledáte další recepty pro vegany…

Proto vám přinášíme další snadný a zdravý pokrm, který si rychle zařadíte mezi oblíbené quinoa recepty!

Tématům co je quinoa a jak se připravuje, se věnujeme v jiném receptu, pojďme se tedy podívat na jinou zázračnou ingredienci zdravé kuchyně: žampiony.

Stejně jako jiné druhy jedlých hub, i žampiony obsahují vysoké hodnoty bílkovin a vlákniny. Mezi další lidskému tělu prospěšné látky můžeme počítat i vitamin B a velmi silný antioxidant selen, který povzbuzuje imunitní systém a chrání buňky a tkáně před poškozením.

Žampiony jsou jako jeden z mála neživočišným zdrojem vitaminu D. Během růstu (ať už v přírodě či v pěstírně) se setkávají s UV zářením, které v nich zvyšuje koncentraci vitaminu D zvyšuje.  

Mnohé výzkumy potvrzují, že žampiony jsou účinnou obranou před vznikem rakoviny či jiných degenerativních onemocnění. Za zmínku stojí i často zmiňovaná schopnost chránit před poškozením celý kardiovaskulární systém.

Neváhejte tedy a vyzkoušejte náš recept co nejdříve! Vaše chuťové buňky i vaše tělo vám poděkují.

Druh pokrmu: oběd, večeře, příloha

Časová náročnost: 35 minut

Náročnost: snadné

Množství: 4 porce

Stravovací specifika: vegan, vegetarian, gluten-free, zdravá výživa

Ingredience:

Quinoa 1 lžíce
Kvalitní olivový olej 1 lžíce
Žampiony či houby z lesa 1/2 kg
Stroužky česneku - nadrobno 5 stroužků
Sušený tymián 1/2 lžíce
Parmázán 2 lžíce
Sůl a kvalitní čerstvě mletý pepř dle chuti

 

Postup:

  1. Nechte quinou nejprve odstát v misce se studenou vodu, aby se zbavila hořkosti. Poté ji ještě 30 sekund proplachujte.
  2. Quinou uvařte podobně jako rýži – v poměru 2:1, tedy 2 díly vody na 1 díl quinoi. Přiveďte ji k varu, stáhněte plamen a nehte zlehka vařit 15 až 20 minut, dokud quinoa nevstřebá veškerou vodu.
  3. Rozehřejte pánev na středním ohni. Nasypte do pánve žampiony a tymián a restujte asi 3 až 4 minuty tak, aby byli žampiony na skus. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte quinou a důkladně promíchejte.
  4. ihned servírujte a posypte nastrouhaným parmazánem.

Galerie:

quinoa-houby-cesnek

Nutriční hodnoty:

Výživové hodnoty na 1 porci

energetická hodnota

962 kJ/230 kcal

tuky

7 g

- z toho nasycené

5 g

sacharidy

33 g

- z toho cukry

2 g

bílkoviny

11 g

vláknina

4 g

sůl

0,6 g

Sledujte nás na Instagramu