Pilaf z quinoi s piniovými oříšky, brusinkami a petřželkou
Pár slov o receptu
Quinoa, favorit posledních let všech zastánců zdravé výživy, pochází z jihoamerických And a indiánští obyvatelé ji v kuchyni používají již více jak 3 000 let. Je výživná, je snadno dosažitelná, a není tedy divu, že tvoří v těchto krajích základ jejich jídelníčku.
V quinoe najdete všech osm esenciálních aminokyselin, vápník, fosfor a železo. Obsahuje také velké množství vlákniny a je tedy vhodná pro ty, co řeší, jak zhubnout. Jako potravina bez lepku je báječným řešením i pro celiaky. Překvapením asi nebude, že si quinou si oblíbili i vegani a vegetariáni.
Co ale quinoa a její příprava? Je výtečná nasladko jako kaše pro děti i naslano coby základ hlavního pokrmu či přílohy, hodí se i jako zavářka do polévek. Vyzkoušejte náš oblíbený quinoa recept!
Druh pokrmu: příloha i hlavní chod
Časová náročnost: 40 minut
Náročnost: snadné
Množství: 6 porcí
Stravovací specifika: vegan, vegetarian, glutenfree, zdravá výživa
Ingredience:
Zeleninový vývor vlastní výroby nebo z kostky či směs | 500 ml |
Quinoa, propláchnutá | 250 g |
Piniové oříšky | 25 g |
Kvalitní olivový olej | 1 lžíce |
Větší cibule pokrájená nadrobno | 1/2 |
Petrželka - nadrobno nasekaná | 65 g |
Brusinky | hrst |
Sůl | lžička |
Pepř | 1/2 lžičky |
Postup
-
Namočte quinou na 15 minut do studené vody – tím můžete předejít možné hořkosti. Quinou propláchněte, zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni 15 minut. Pak quinou odstavte z ohně a nechte zakrytou dojít, dokud se tekutina zcela nevstřebá.
-
Mezitím na mírném ohni orestujte piniové oříšky, až získají zlatohnědou barvu a typickou vůni. Při restování nezapomeňte oříšky míchat, ať se nepřipálí. Po orestování odložte oříšky stranou.
-
Na stejné pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a zhnědlá.
-
Po uvaření quionoi ji nakypřete vidličkou, přidejte do pánve k cibuli a doplňte brusinkami a orestovanými piniovými oříšky. Vzniklou směs krátce osmahněte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.
-
Naservírujte pilaf do misky či na talíř a nezapomeňte na závěr posypat nasekanou petrželkou.
Fotogalerie
Nutriční hodnoty na 1 porci:
Tabulka výživových hodnot
energetická hodnota |
1 119 kJ/266 kcal |
tuky |
9,4 g |
- z toho nasycené |
2,4 g |
sacharidy |
35,5 g |
- z toho cukry |
0,8 g |
bílkoviny |
8,6 g |
vláknina |
3,7 g |
sůl |
0,17 g |