Nové objednávky budou odesílány po Novém roce. Děkujeme za Vaši přízeň, přejeme krásné Vánoce a šťastný nový rok! Nové objednávky budou odesílány po Novém roce.

Pilaf z quinoi s piniovými oříšky, brusinkami a petřželkou

Pár slov o receptu

Quinoa, favorit posledních let všech zastánců zdravé výživy, pochází z jihoamerických And a indiánští obyvatelé ji v kuchyni používají již více jak 3 000 let. Je výživná, je snadno dosažitelná, a není tedy divu, že tvoří v těchto krajích základ jejich jídelníčku.

V quinoe najdete všech osm esenciálních aminokyselin, vápník, fosfor a železo. Obsahuje také velké množství vlákniny a je tedy vhodná pro ty, co řeší, jak zhubnout. Jako potravina bez lepku je báječným řešením i pro celiaky. Překvapením asi nebude, že si quinou si oblíbili i vegani a vegetariáni.

Co ale quinoa a její příprava? Je výtečná nasladko jako kaše pro děti i naslano coby základ hlavního pokrmu či přílohy, hodí se i jako zavářka do polévek. Vyzkoušejte náš oblíbený quinoa recept!

Druh pokrmu: příloha i hlavní chod
Časová náročnost: 40 minut
Náročnost: snadné
Množství: 6 porcí
Stravovací specifika: vegan, vegetarian, glutenfree, zdravá výživa

Ingredience:

Zeleninový vývor vlastní výroby nebo z kostky či směs 500 ml
Quinoa, propláchnutá 250 g
Piniové oříšky 25 g
Kvalitní olivový olej 1 lžíce
Větší cibule pokrájená nadrobno 1/2
Petrželka - nadrobno nasekaná 65 g
Brusinky hrst
Sůl lžička
Pepř 1/2 lžičky

 

Postup

  1. Namočte quinou na 15 minut do studené vody – tím můžete předejít možné hořkosti. Quinou propláchněte, zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a povařte na mírném ohni 15 minut. Pak quinou odstavte z ohně a nechte zakrytou dojít, dokud se tekutina zcela nevstřebá.

  2. Mezitím na mírném ohni orestujte piniové oříšky, až získají zlatohnědou barvu a typickou vůni. Při restování nezapomeňte oříšky míchat, ať se nepřipálí. Po orestování odložte oříšky stranou.

  3. Na stejné pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nebude měkká a zhnědlá.

  4. Po uvaření quionoi ji nakypřete vidličkou, přidejte do pánve k cibuli a doplňte brusinkami a orestovanými piniovými oříšky. Vzniklou směs krátce osmahněte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.

  5. Naservírujte pilaf do misky či na talíř a nezapomeňte na závěr posypat nasekanou petrželkou.

Fotogalerie

 quinoa pilaf s brusinkami

Nutriční hodnoty na 1 porci:

Tabulka výživových hodnot

energetická hodnota

1 119 kJ/266 kcal

tuky

9,4 g

- z toho nasycené

2,4 g

sacharidy

35,5 g

- z toho cukry

0,8 g

bílkoviny

8,6 g

vláknina

3,7 g

sůl

0,17 g



Sledujte nás na Instagramu