Makové bábovky z rýžové mouky a mandlí
Pár slov o receptu
Tento recept je skvělý jako zdravá forma bezlepkového mlsání, která potěší každou návštěvu. Pro pečení jsem využila malé bábovkové formičky, pokud je nemáte, můžete upéct bábovku i v klasické formě.. Pro přípravu si na několik hodin nebo přes noc namočte mandle. Poté sloupněte hnědou slupičku. Jestli nechcete čekat, tak mandle vhoďte na 2 minuty do vroucí vody. Nechte vychladnout a sloupněte slupku. Dále je tu možnost, že si u nás objednáte rovnou mandle loupané. :-) Ale i tak doporučuji mandle lehce namočit, ať trochu změknou. Mandle vysušte a rozmixujte na drť.
Co je tam dobrého?
Mandle obsahují antioxidanty, hořčík, vitamín E a spousty dalších prospěšných vitamínů. Jsou bohaté na živiny a proteiny.
Rýžová mouka skvělá varianta k bezlepkovému pečení. Podporuje snižování krevního tlaku a cholesterolu. U nás seženete jak rýžovou pernerku nebo rýžovou mouku od Natural Jihlava.
Mák obsahuje kyselinu olejovou, která stejně jako rýžová mouka snižuje krevní tlak a cholesterol. Mák má navíc blahodárné účinky na nehty, vlasy a zuby.
Ingredience na makové bábovky z rýžové mouky a mandlí
Rozemleté mandle | 120 g |
Rýžová mouka | 200 g |
Prášek do pečita | 2 lžičky |
Sůl | 1 špetka |
Mák | 3 lžíce |
vajíčka | 3 |
Kokosový olej | 90 g |
kůra z celého bio citronu | |
mléko (může být i rostlinné) | 200 ml |
med | 100 g |
Ingredience na polevu
Moučkový cukr | 100 g |
citronová šťáva | 3-4 lžíce |
Kůra z citronu |
Postup
Předehřejte troubu na 180°C . Vymažte formičky a vysypte je strouhaným kokosem. Ve větší míse smíchejte všechny suché přísady, tedy mandle (které jsme oblanširovaly a rozmixovali dle přípravy), dále rýžovou mouku, prášek do pečiva, sůl a mák.Vše promíchejte.
V druhé míse smíchejte zbytek surovin – vajíčka, kokosový olej, kůru z citronu, citronovou
šťávu, mléko a med. Rozmíchejte metlou.
Tekutou směs vlijte k suché a vše důkladně promíchejte. Směs vlijte do připravených formiček a pečte dozlatova přibližně 35-45 minut. Hotové bábovičky ozdobte polevou a citronovou kůrou.