Kynuté buchty
Nedávno jsem na ně dostala urputnou chuť. Tvarohové a povidlové buchty ale musí chutnat stejně, jako ty od babičky! A tak jsem ji navštívila a zeptala se na její tajný recept.
Babička mi prozradila svou recepturu, jak upéct ty nejlepší buchty s tvarohem a domácími povidly. Víte, co je kouzlem úspěchu? Láska a kvalitní mouka! I babička už zjistila, že dnešní mouky nejsou jako dřív. Pamatuju si, jak párkrát nadávala, že se jí nepovedly. Čím to bylo? Špatnou moukou!
Vyzkoušela jich habaděj a i na dnešním trhu našla tu, díky které jsou její kynuté buchty pořád tak výborné! Oblíbila si všechny mouky Pernerky a pokaždé, když peče slané i sladké dobroty, použije právě tuhle mouku z Českého ráje.
Pozorně jsem poslouchala babiččiny tipy a triky, jak docílit těch nejvláčnějších buchet.
Pro své domácí pečení jsem zvolila zdravější verzi a kynuté buchty připravila ze špaldové mouky Pernerky. Váhala jsem, jestli si objednám žitný kvásek a zkusím to s ním. Upřímně se na založení vlastního kvásku ještě necítím a dnes se dá snadno sehnat i v BIO kvalitě, takže nač se trápit.
Nakonec jsem ale přece jenom sáhla po sušeném aktivním droždí, které mám vyzkoušené a stále ve špajzce. Výsledek? Zítra buchty peču znovu! Zaprášilo se po nich právě tak, jako tenkrát u babičky.
Další rada na závěr? Poctivá náplň! U nás milujeme buchty s tvarohovou a povidlovou náplní. Babička mi věnovala sklenici domácích povidel a poradila recept, jak na tu nejlepší tvarohovou náplň do buchet.
Musím říct, že pečení buchet není tak náročné, jak jsem si vždycky myslela. Babičce musím dát za pravdu, že právě láska a kvalitní mouka při přípravě domácích kynutých buchet hraje zásadní roli.
Pojďte je vyzkoušet se mnou! Garantuji vám, že tenhle recept zařadíte mezi své oblíbené!
Jak se říká, že podle sebe soudím tebe, připravila jsem pro vás i videorecept. Myslela jsem si totiž, že samotná příprava buchet bude vyšší dívčí. Omyl! Babička mi ukázala, že je to hračka. Pokud se pečení buchet bojíte i vy, usnadním vám práci! Natočila jsem přesně krok za krokem, jak na ty nejlepší domácí buchty jako od babičky! Uvidíte, že to není žádná věda! Video již brzy.
Co budeme potřebovat?
- 500 g hladké špaldové mouky Pernerka
- 9 g sušeného aktivního droždí
- 60 g cukru
- 240 ml mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 3 žloutky
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 120 g rozpuštěného másla
- 25 g másla
- 50 g cukru
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- citronová kůra
- vanilkový extrakt
Skvěle chutnají i domácí švestková povidla.
Postup:
Těsto:
Ve velké míse smícháme všechny suché ingredience - mouku, sušené aktivní droždí, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přidáme mléko, žloutky, máslo a citronovou kůru.
Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto prohněteme a necháme kynout další hodinu.
Na tvarohovou náplň:
Máslo utřeme s cukrem a poté do něj zamícháme žloutek, citronovou kůru, trochu vanilkového extraktu, tvrdý tvaroh, lžíci mléka a z bílku ušlehaný sníh. Můžeme přidat rozinky.
Buchty:
V pekáči rozpustíme máslo. Vyválíme těsto, které nakrájíme na čtverečky velké asi 6 x 6 cm a každý naplníme náplní. Půlku jsem měla tvarohovou a druhou půlku jsem naplnila domácími povidly.
Dobře buchty zabalíme a vyskládáme do pekáče. Necháme ještě 30 minut na teplém místě. Před pečením potřeme buchty rozkvrdlaným vajíčkem s trochou rumu. Buchty budou tak krásně lesklé a voňavé. Pečeme asi 30 minut na 180 stupňů.