Dýňovo-mrkvová polévka s praženými dýňovými semínky
Pár slov o receptu:
Je barevná, krémová, hustá a je to jedna z nejlepší polévek pro podzimní a zimní období. Vyrostla vám na zahrádce velká dýně? Tak hurá k plotně a uvařte si tuto dobrotu, která by se dala směle nazvat elixírem života.
Proč bychom měli zařadit dýňovo-mrkvovou polévku do našeho jídelníčku? Je to jeden z premiantů zdravé výživy:
Oči
Máslová dýně i mrkev jsou vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle dále mění na vitamín A. Beta-karoten může pomoci předcházet onemocněním očí, jako suchost očí či noční slepota. Dýně i mrkev také obsahují velké množství vitamínu C, luteinu a zeaxanthinu, které jsou výbornou prevencí před očními katarakty a makulární degenerací.
Ztráta váhy
Dýňové polévky jsou lehce stravitelné, mají nízký obsah energie, ale zároveň velké množství živin, voda a vláknina v polévce vám dodají pocit sytosti Konzumace tohoto typu jídel vám tedy může pomoci, pokud řešíte, jak zhubnout.
Krevní tlak
Dýňovo-mrkvová polévka je skvělým zdrojem draslíku, který snižuje krevní tlak. Vyrovnává tak účinky sodíku, který krevní tlak naopak zvyšuje. A udržení zdravého krevního tlaku pomáhá předcházet mnoha onemocněním srdce.
Druh pokrmu: předkrm, oběd, večeře
Časová náročnost: 50 minut
Náročnost: snadné
Množství: 4 porce
Stravovací specifika: vegetarian, gluten-free, zdravá výživa, pro diabetiky, low-carb
Ingredience:
Máslo |
1 lžíce
|
Oloupaná a rozmačkaná máslová dýně |
3 hrnky (jedna malá dýně) |
Očištěná a na kousky nakrájená mrkev |
2 hrnky (4 střední mrkve) |
Nakrájený pórek nebo cibule |
3/4 hrnku |
Zeleninový vývar (ideálně domácí) |
430 ml
|
Mletý bílý pepř |
1/4 hrníčku |
Mletý muškátový oříšek |
1/4 hrníčku |
Smetana (nemusí být) |
1/4 hrníčku
|
Dýňová semínka |
čajová lžička |
Sůl |
1/2 čajové lžičky |
Postup:
- Ve velkém hrnci rozpusťte při střední teplotě máslo. Přidejte dýni, mrkev, pórek nebo cibuli a za občasné promíchání restujte po dobu 8 minut.
- Přidejte vývar a přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte zvolna vařit dalších 25 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Rozmixujte ručním mixérem změklou zeleninu, až vytvoříte krém. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a přiveďte k varu.
- Servírujte v polévkových miskách a ozdobte smetanou, bylinkami a dýňovými semínky.
Galerie:
Nutriční hodnoty:
Průměrné výživové hodnoty v 1 porci
energetická hodnota |
343 kJ/82 kcal |
tuky |
3 g |
- z toho nasycené |
2 g |
sacharidy |
12 g |
- z toho cukry |
4 g |
bílkoviny |
3 g |
vláknina |
2 g |
sůl |
0,91 g |