Exotický ananasový cheesecake s kokosem
Za exotikou nemusíte daleko. S tímhle vymazleným cheesecakem docestuje exotika přímo do vaší kuchyně. Chcete mít koláč dokonale hladký? Máme pro vás tip – když budete mít suroviny o pokojové teplotě, náplň se vám nesrazí a dort bude nejen dobře vypadat, ale také se lépe krájet. Ideálně je tedy vyndejte tak 3 hodiny před pečením.
Na vymazání formy:
- přepuštěné máslo ghí
Na krustu:
- 200 g oblíbených sušenek (například máslových)
- 60 g másla
Krém:
- 500 g mascarpone
- 100 g tvarohu
- 150 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce + 1 žloutek
- strouhaný kokos
Želé:
- 500 ml ananasové šťávy
- 1 vanilkový pudink
- sušené kousky ananasu
Na dozdobení:
- kokos (strouhaný, plátky)
- sušený ananas
Postup:
Suroviny máte připravené, tak si vyhrňte rukávy a pojďte se vrhnout na přípravu. Vše jsme vypsali postupně, takže se nebojte, že byste na něco zapomněli.
- Příprava formy
Připravte si formu o průměru 23 cm. Rozdělávací vymažte máslem, pokud máte jednodílnou, tak ji vyložte pečicím papírem. Jinak dort nedostanete ven v celku, a to by byla škoda.
- Příprava krusty
Na krustu použijte oblíbené sušenky. Ty rozdrťte v mikrotenovém sáčku, nebo je rozemelte v kuchyňském robotu a zapracujte spolu s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotou vystelte dno vymazané formy a pečlivě upěchujte dnem skleničky. Čím méně vzduchu na dně zůstane, tím lépe, tak se nebojte přitlačit.
Připravenou krustu nechte v lednici zatuhnout, stačí po dobu, než připravíte krém.
- Příprava krému a pečení
Nejlépe se vám bude pracovat se surovinami o pokojové teplotě, z lednice je proto vyndejte ještě dříve, než se dáte do příprav.
Mascarpone s tvarohem ušlehejte dohladka, poté přidejte třtinový cukr nebo jiné, alternativní sladidlo (ale pozor, mohlo by ovlivnit konzistenci). Postupně vmíchejte všechny další suroviny, nalijte do formy a nechte 5 až 10 minut stát v pokojové teplotě.
Mezitím si vyhřejte troubu na 160 °C, vložte koláč, nastavte časovač na 10 minut a poté stáhněte na 110 °C.
Pečte zhruba 30 minut a průběžně kontrolujte vpíchnutím špejle. Až vám bude tvarohová náplň připadat hotová, vypněte troubu a nechte v ní koláč ještě chvíli vyhřívat. Poté troubu pootevřete, aby mohl postupně chladnout.
- Želé
Šťávu si rozdělte na poloviny. První část rozehřejte na mírném plameni a rozmíchejte s vanilkovým pudinkem. Zbytek šťávy přimíchávejte až do zhoustnutí a přidejte na kousky nakrájený sušený ananas. Hotové želé vlijte na koláč a nechte vychladnout.
- Dozdobení
A teď už zbývá jen třešnička na dortu, a to v podobě strouhaného kokosu, kterým koláč posypte. K naprosté dokonalosti už zbývá jen dozdobit kolečky sušeného ananasu.