Máčení ořechů – ano, nebo ne?
Ořechy milujeme pro jejich chuť, ale také proto, že jsou zásobárnou energie a živin, které potřebujeme ke správnému fungování těla. Hrst ořechů denně nám zlepší trávení, imunitu, pleť, a ještě funguje jako prevence celé řady civilizačních chorob. Jak z nich ale dostat maximum živin? Namočte je!
Význam namáčení ořechů
Ořechy jsou vlastně různá semena a plody, které čekají na vhodné podmínky k vyklíčení. Aby toto období přečkaly, obsahují kyselinu fytovou, která je chrání, dokud není čas se probudit k životu. Jenže právě tahle kyselina způsobuje jejich horší stravitelnost, protože se váže na minerály v našem trávicím traktu. Zbavit se jí ale není žádná věda, stačí ořechy pár hodin namáčet ve vodě a kyselina se dá na ústup, zatímco ořech se pomalu aktivuje ke klíčení.
A je tu ještě další složka, která brání ve správném vstřebávání živin – takzvané enzymové inhibitory. Blokují naše trávicí enzymy a tím brání plnohodnotnému vstřebávání živin. Citlivější jedinci můžou pociťovat těžkost v žaludku nebo trpět nadýmáním. I těchto inhibitorů se ale díky namáčení zbavíte a budete moct z ořechů vylouskat vše, co nabízí.
Jak chutnají namočené ořechy?
Asi jste zvyklí chroupat ořechy takové, jaké si je koupíte, a představa rozmočených ořechů není příliš lákavá. Ale nebojte, chuť se jím tímto procesem může jedině zlepšit. Budou totiž chutnat jako čerstvě vyloupané a budou také měkčí a krémovější. Ale ne všechny ořechy jsou k máčení vhodné. Mezi ořechy, kterým máčení nesvědčí patří para ořechy, makadamové ořechy nebo třeba pinie.
Jak ořechy správně namáčet
Každý ořech má jinou dobu, po kterou se aktivuje. Zatímco kešu stačí namáčet okolo 2 h, mandle potřebují 8 až 12 h. Většinu druhů můžete nechat namočenou přes noc a mít pak čerstvé ořechy pěkně ke snídani.
K namáčení se používá teplá voda, která neutralizuje inhibitory enzymů. Do vody doporučujeme přisypat ještě trošku soli – ta pomůže aktivovat enzymy, které zlepšují stravitelnost. Sůl ve vodě nejdříve dobře rozpusťte a až pak přidejte ořechy. Ty musí být všechny ponořené. Nádobu nezakrývejte a nechte je v ní máčet při pokojové teplotě, ideálně přes noc. Určitě je nedávejte do lednice, nízká teplota by bránila v procesu probouzení. Vodu v průběhu můžete několikrát vyměnit, ale není to podmínka.
Tip: Máčejte jen přírodní ořechy, u pražených se kýžený efekt nedostaví. Ořechy, které prošly tepelnou úpravou už nezaktivujete.
Namočili jste jich moc? Usušte je!
A co když nestihnete všechny zpracovat? Dejte je do lednice, ve které ještě další tři dny vydrží. Namočené ořechy můžete ale i znovu usušit. Rozprostřete je na plech a nechte je přirozeně uschnout, nebo je vložte na chvíli do trouby na nejnižší teplotu. Pokud máte sušičku, nechte všechnu práci na ní. Ořechy ovšem musí vyschnout úplně, tím zabráníte vzniku plísní.